Varga Tamás Módszertani Napok

2023 november 3-án iskolánk igazgatója és tanítóinkelőadóként vettek részt a magyar matematikatanítási hagyományok és innovációk interaktív konferenciasorozatán. A Tanítók Klubja szekciójába a következő témákat vitték:


Néder-Buzási Éva: A játék: tanulás. A tanulás: élmény.

A játék a gyerekek lételeme, természetes közege. A gyerekek játékának szerepe nem a valóságtól való elrugaszkodás, hanem éppen ellenkezőleg: a felnőtt létre való felkészülés. A játék segítségével észrevétlenül tanulnak, miközben megőrzik a tanulás iránti érdeklődésüket. A pedagógus erre épít, amikor a játékokat tudatosan a tanulási folyamat középpontjába helyezi. A szeminárium során olyan matematikai játékokat mutatunk be, melyekben megjelenik a csapatépítés, a szerencsejáték, a logika és a mozgás. Az előadás kulcsszavai: cselekvő tapasztalatszerzés, érzékszervek mozgósítása, saját alkotás létrehozása, kapcsolódás a környezettel, problémahelyzet kialakítása.

Juhászné Antal Judit, Ungár Ágnes: A kooperativitás szerepe a matematika tanulásában

A jövőben – és a jelenben – való boldogulás kulcspontja az együttműködés. A minket körülvevő társadalom, a média, a digitális vagy online világ sok esetben nem támogatja az együttműködési készségek fejlesztését, ezek fejlesztése az iskolára hárul. Azt gondolnánk, ez újabb időt vesz el a tantárgyi tartalmak tanulásától, valójában éppen ellenkezőleg: ez teheti igazán hatékonnyá a tanulást. A szeminárium során megmutatjuk, iskolánkban hogyan alkalmazzuk a matematika órákon a közösségfejlesztést, kifejezetten a hatékony tanulás megsegítésére. Interaktív módon bemutatunk néhány konkrét példát, játékot, strukturált feladatot.